Days
Hours
Minutes
Seconds

TikTok: 5 redenen waarom je bedrijf de dans niet mag missen

Wie de (social) media een beetje volgt, kan het niet ontgaan zijn: TikTok blijft boomen. Of dit interessante business opportuniteiten oplevert? Bij Yungo zijn we zeker van wel, en zelfs hoe langer hoe meer. Hoog tijd dus om even te kijken waarover het gaat. Daarnaast geven we je vijf goede redenen waarom ook jouw bedrijf zakelijk kan profiteren van actief te zijn op TikTok. En tot slot helpen we je graag op weg om er effectief mee aan de slag te gaan.

TikTok in het kort

Voor wie echt geen benul heeft van wat TikTok is – en de tijd misschien is blijven stilstaan – stellen we het fenomeen kort even voor. De Chinese softwareontwikkelaar Byte Dance startte in september 2016 met de app Doujin, die binnen een jaar al 100 miljoen gebruikers had. Na dat succes op de Chinese markt kwam er in september 2017 een internationale variant met de naam TikTok. Twee maanden later kocht Byte Dance dan voor 1 miljard dollar de (eveneens Chinese) app musical.ly die zich vooral op de U.S. richtte. Om daar harder te kunnen groeien, smolten midden 2018 beide apps (en alle bestaande accounts en data) samen onder de naam TikTok.

Met de app TikTok kan je dus op je smartphone en tablet handig ‘korte’ video’s – openbare of privé – opnemen, bewerken en delen. Naar jouw smaak en afhankelijk van je doel kan je deze video’s leuker maken of upgraden met muziek, diverse filters, special effects en animaties. Én slim inzetten voor business doeleinden. We geven je hiervoor alvast een handvol sterke argumenten.

5 goede redenen om zakelijk in te zetten op TikTok

1. TikTok is hot!

Vorig jaar waren er 9,52 miljoen Belgen actief op sociale netwerken, dat wil zeggen 81,7% van de gehele bevolking (11,65 miljoen). Ten opzichte van 2021 steeg dit met 7,8%, of bijna 700.000 Belgen. Dit cijfer is enigszins te vergelijken met onze buurlanden. Zo zitten Nederland (meer dan 90%) en Duitsland (86,5%) nog een stuk hoger, maar Frankrijk (80,3%) iets lager.

Ondanks die stijgende cijfers kenden bijvoorbeeld Instagram en Facebook toch een daling. Die laatste verloor bijna 1,7 %, maar blijft wel nog steeds het populairste social media kanaal in België. Zo hebben ongeveer 7 op de 10 Belgen een Facebookprofiel. Messenger – de chatapp van Facebook – en het professionele netwerk LinkedIn kenden dan weer wel een (lichte) groei.

TikTok is hot in de wereld

Maar dé trend die zich steeds meer doorzet, is een sterke verschuiving naar TikTok. Vandaag heeft de app in meer dan 150 landen gebruikers. Een echt wereldsucces dus. Want in 2021 trad ook TikTok – na Facebook, Instagram en Whatsapp – toe tot de ‘club van 3 miljard’: in totaal werd de app dat jaar 3 miljard keer gedownload! En eind 2021 rondde het ook de kaap van 1 miljard actieve gebruikers. Per maand!

Aanvankelijk was de app vooral populair onder jeugd vanaf 15 jaar. Maar TikTok blijft wereldwijd groeien bij een steeds breder spectrum leeftijdsgroepen. Zo knabbelt het gestaag aan de dominantie van Instagram als beeld-app.

TikTok is ook hot in België

De stijgende tendens zette zich in 2021 ook door in België. Dat blijkt uit de jongste Digimeter, het jaarlijkse onderzoek van Imec naar het mediagebruik bij 3.000 Vlamingen ouder dan 16 jaar. 

Enkele bevindingen:

  • TikTok is nog niet meteen een medium voor de massa: nog maar 16 procent van de Vlamingen gebruikt het dagelijks, maar dit potentieel groeit enorm. 
  • De populariteit stijgt wél spectaculair bij jongeren: vandaag gebruiken 2 op de 3 de app, twee jaar geleden was dat nog maar 1 op de 10.
  • Het maandelijks gebruik van TikTok bij de doelgroep 16-24 jaar steeg van 12% in 2019 en 50% in 2020 naar 62% in 2021. 

Conclusie: Gemiddeld zitten onze jongeren in vergelijking met voorheen niet minder op sociale media. Wel verhuist de schermtijd die Facebook en Facebook Messenger verliezen in deze leeftijdscategorie voor het grootste deel naar één platform: TikTok. 

Bij de meeste sociale media zijn er zeer veel korte gebruiksmomenten per dag. Bij TikTok ligt dat aantal heel wat lager, maar duren die gebruiksmomenten veel langer. TikTok heeft zo veel meer overeenkomsten met Youtube en Netflix. Wie actief TikTok gebruikt, is vaak ook een intensieve gebruiker. Bij jongeren gemiddeld zelfs 72 minuten per dag. Voor een sociaal medium is dat uniek.

Maandelijks gebruik van sociale media apps, naar leeftijd. Evolutie sinds 2017:

2. Video is king

Het is al een tijdje dat je overal het communicatieadvies krijgt om meer video te delen. En dat klopt ook, want op heel wat social media kanalen wordt het inzetten van video’s steeds belangrijker. Meer en meer platformen verleggen hun focus naar videocontent. Wil je niet achterop hinken bij deze blijvende trend? Dan ben je er maar beter ook mee bezig om actief te zijn op het videokanaal van het moment.

 3. Laagdrempelig

TikTok is dé place to be (to see?) voor video, maar daarnaast is het ook heel gemakkelijk om via het kanaal video content te creëren. Je hoeft dus geen Tarantino te zijn of een wizard te worden in After Effects. Iedereen kan op TikTok supersnel een leuke video maken. Je kiest jouw muziek, neemt je video op, pimpt die met een filter of effect en hij is klaar om te posten. Meer nog: TikTok-gebruikers houden net van ongepolijste, rechttoe rechtaan-video’s.

 4. Véél data = véél inzicht

Bij de start mochten video’s 15 seconden duren. Vorig jaar krikte TikTok dat op tot 3 minuten en recent zelfs tot 10. Het wil zo gebruikers meer opties bieden, maar natuurlijk ook harder concurreren met YouTube. Want elk platform heeft zijn USP. Zo kenmerken berichten (tweets) Twitter, focust Instagram op visuals, Facebook op netwerken met fans en friends, en LinkedIn met klanten en collega’s. Wat maakt TikTok dan apart? Korte ‘ludieke’ filmpjes? Ja, maar hét verschil – en interessant voor business – zit in het algoritme. TikTok is absoluut mobile-first en zet artificiële intelligentie en machine learning in om exact te tonen wat gebruikers willen zien. Zo kun je veel data over je doelpubliek genereren en analyseren, en je output en strategie optimaliseren.

Bij TikTok ligt de focus nadrukkelijk op engagement. Om je For You-page te vullen met aangepaste content die jou boeit, baseert het algoritme zich op je engagement. En voor creators is dat natuurlijk super interessant. Want zo kan je heel erg snel een hoop likes en reacties bijeenkrijgen. Scoort jouw video top? Dan bestaat echt de kans dat je viraal gaat! Want het aantal volgers heeft daar geen link mee.

 5. Open invitatie en grote opportuniteit voor business

Mag je bedrijf deze dans aan zich voorbij laten gaan? Wij zijn zeker van niet. Je moet daar van je laten horen en zien waar je doelgroep zit. TikTok was een fun medium met dansjes en challenges. Vandaag zijn ook tutorials, video’s met tips & tricks en ‘hacks’ over diverse onderwerpen de stijgers met stip. En dat is een open invitatie om content marketing, adverteren of influencer marketing via TikTok in je communicatieplan op te nemen. Kijk naar Facebook, Instagram, YouTube. De bedrijven die hier snel opsprongen – de early adopters – profiteerden daar enorm van.

 TikTok For Business 

TikTok is ondertussen zo geëvolueerd dat je als bedrijf gebruik kan maken van een professioneel account, een zogenaamd pro-account. Dat is bovendien helemaal gratis en door iedereen eenvoudig aan te maken. Het belangrijkste voordeel voor jou: inzicht in je statistieken. Een essentieel element om jouw TikTok-bedrijfsaccount te kunnen optimaliseren en te laten groeien.

Via TikTok For Business krijgen pro-accounts toegang tot verschillende advertentieformaten. Daarnaast kunnen ze targeten op basis van leeftijd, geslacht en locatie. Het kanaal stelt geleidelijk aan ook steeds meer advertentiemogelijkheden beschikbaar wereldwijd. 

Maar … stort je niet als een kip zonder kop op TikTok. Zoals bij elk ander social media platform ontwikkel je best eerst een goede en slimme strategie. Wat voor soort content ga je maken? Wanneer en hoe vaak wil je video’s posten? Welke opportuniteiten zijn er voor jou?

Benieuwd naar hoe wij TikTok For Business aanpakken? Bekijk alvast de leuke TikToks van @metabobelgium en @victussales.

Nog enkele tips

  • Neem eens een kijkje in het handige Creative Center van TikTok en ontdek wat er nu hip en hot is, hoe je TikToks creëert en check hoe andere succesvolle bedrijven op TikTok het aanpakken. Je kan ook een externe partner zoeken om een deel van het takenpakket of heel je TikTok-aanpak van je over te nemen. 
  • Ga je zelf aan de slag? 3 elementen zijn daarbij belangrijk: de trending sounds van TikTok, de herkenbaarheid van je merk en je eigen persoonlijkheid en interesses. Hou in het oog wat de actuele trends en de trending muziek zijn. Zo krijg je jouw je TikTok op de For You Page te krijgen = de ‘startpagina’ van TikTok.
  • Enkel geluid volstaat niet. Je merk moet echt herkenbaar zijn om kijkers echt te overtuigen. Accentueer dit door een authentiek verhaal neer te zetten. 
  • Sinds enige tijd kan je op TikTok dus ook adverteren via TikTok For Business. De opzet van de ads heeft een sterke gelijkenis met Facebook Ads Manager.

Grijp die opportuniteit, zet ook in op TikTok!

Wacht niet langer om TikTok ook voor jouw bedrijf in te zetten. Het is nu het momentum. Ga op ontdekking, kijk hoe de app werkt, laat je inspireren. En dan is het tijd voor je eerste TikTok-video.

Camera klaar? TikTokken maar!

Op zoek naar een online marketingpartner?

Op een enthousiaste en transparante manier gaan we samen aan de slag. We verdiepen ons in je onderneming en stellen drie centrale vragen:

Om deze vragen te beantwoorden bepalen we de doelgroepen/persona’s, hun kenmerken en de customer journey die leidt tot een aankoop of andere gewenste actie. Zodra we voldoende kennis hebben verzameld stellen we een effectieve en creatieve online strategie op die je doelgroep volledig door de funnel loodst. Tot slot wordt vastgesteld welk budget nodig én beschikbaar is.

Waarom kies je voor Yungo?

Yungo staat voor een doelgerichte hands-on aanpak met de nodige creativiteit en innovativiteit. Door middel van een transparante samenwerking krijg je een duidelijk overzicht van je online marketingactiviteiten en hoe deze het behalen van je doelstellingen ondersteunen.

Laten we samen de handen in elkaar slaan en een scherpe digitale marketing strategie ontwikkelen die je bedrijf exponentieel doet groeien. Wij staan al klaar om van start te gaan! Jij ook?