Days
Hours
Minutes
Seconds

Yungo haalt de voorpagina!

Je eigen bedrijfskrant in 8 stappen

‘Zorg voor een leuke, originele round-up van het voorbije werkjaar.’ Die geheime challenge kregen we half november en petit comité voorgeschoteld. Van diverse ideeën bleef er ééntje over: een eigen krantje. Het resultaat – The Yungo Yearly – verscheen in primeur op ons kerstfeestje en werd bijzonder gesmaakt. Graag tonen we de 8 stappen naar die creatie én geven we enkele tips mee hoe je als bedrijf je eigen krant of magazine kan opzetten.

Met een eigen krant of magazine heb je een perfect instrument in handen om de band met je personeel, je klanten en andere bestaande relaties te versterken. Het geeft je bedrijf en/of je expertise extra uitstraling en is een opvallende en fysieke verschijning tussen alle digitale output. Maar hoe begin je als bedrijf je eigen krant of magazine? 

Stap 1: Bepaal duidelijk het doel

Een eerste belangrijke stap – naast het opzetten van een redactieteam en het afbakenen van je doelgroep – is te bepalen wat je precies met je krant of magazine wil bereiken. Meer verbondenheid creëren tussen je medewerkers? Klanten inspireren met projecten of ze een blik achter de schermen van je bedrijf gunnen? Oplossingen aandragen voor bepaalde uitdagingen? Door de doelstelling duidelijk te omschrijven, is het gemakkelijker het inhoudelijke speelveld af te bakenen en de diverse rubrieken en onderwerpen voor de artikels te kiezen. 

Bij de Yungo-Krant gingen we voor een éénmalige uitgave, gericht naar alle Yungi’s. Het opzet was vooral entertainen. De uitdaging bestond erin om alle Yungi’s mooi aan bod te laten komen met een serieuze knipoog.

Stap 2: Leg het thema vast

Rond welk centraal thema zal je magazine worden opgebouwd? Daarvoor moet je wel weten wat er zoal bij je doelgroep leeft. Bevraag je klantendienst welke vragen ze vaak horen? Welke onderwerpen scoren hoog op je website? Zijn er belangrijke ontwikkelingen in je sector? Tracht je thema in één zin te vatten. Dat is de basis waarop je dan de inhoud en de diverse rubriekonderwerpen kunt enten.

In onze Yungo-Krant zou alles draaien om ons werkjaar 2022. Dat wilden we in vogelvlucht belichten met een gevarieerde mix van luchtige content die creatief zou linken met Yungo in een hapklaar, dynamisch format.

Stap 3: Breng de informatiebehoefte in kaart

Afhankelijk van het doel en de doelgroep van je krant of magazine bepaal je het soort content dat je zal brengen. Mik je bijvoorbeeld vooral op het behoud van je huidige klantenbestand en meer betrokkenheid bij je bedrijf? Met andere woorden, de retentiefase in de customer journey? Dan hoef je niet meer van a tot z uit te leggen wat je doet of moet je ze geen oplossingen aanreiken. Ze zijn immers al klant!

Richting eindejaar bestaat bij iedereen een behoefte om even terug te blikken. Kijk maar naar de overal opduikende eindejaarslijstjes en overzichtsprogramma’s. Met de Yungo-Krant wilden we alle Yungi’s een aantal leuke highlights laten herbeleven en extra in de verf zetten wat ze het voorbije jaar deden. 

Stap 4: Ga op informatiejacht

Om een krant of magazine te vullen, heb je heel wat content nodig. Maar geen nood, je hoeft waarschijnlijk niet alles van scratch te creëren. Er is vast al heel wat voorhanden in je bedrijf. Welke interessante informatie of blogartikelen kan je recycleren? Zijn er recente cijfers voorhanden, beeldmateriaal van projecten en medewerkers? Daarmee help je de productie van je krant of magazine al een heel stuk vooruit.

Stap 5: Zoek een sterke naam en geschikte vorm

Een cruciaal element is hoe je krant of magazine er zal uitzien. Ga je voor een organische, zachte vormgeving of een strakke indeling? Welke kleurencombinatie wordt de kapstok van je vormgeving? Hoe zie je de teksten, de titels, het beeldgebruik …? Al die elementen dragen bij aan een aantrekkelijke, unieke uitstraling. Nog een essentieel onderdeel is natuurlijk de naam. Kort en krachtig? Is er een link met je bedrijf of activiteit? Geeft hij instant weer waar je uitgave voor staat? 

We zochten voor onze Yungo-Krant een aardige waslijst namen bij elkaar. Creatievere zoals Yungozine, Yungo NWS of YUPDATE. En daarnaast ook referenties naar traditionele krantennamen zoals The Yungo Journal, Yungo Echo of The Yungo Express. De keuze viel op The Yungo Yearly. Een naam die zowel creatief en uniek is, met een knipoog naar alle Daily’s en Monthly’s van deze wereld. Dat het ook nog mooi allitereerde, was meegenomen! Voor de vormgeving gingen we voor een frisse lay-out en subtiel kleurgebruik binnen het paarse corporate colour-palet.

Stap 6: Bepaal de rubrieken en artikels

Ligt de inhoud en vorm van je krant of magazine vast? Tijd voor de next step: het concreet maken van de inhoud. Dat betekent rubrieken bedenken en die invullen met artikels. Rubrieken zijn de ruggengraat van je publicatie. Je zorgt daarmee voor herkenning en variatie. Bovendien voeden de juiste rubriektitels je instant met inspiratie. Inhoudelijk en op het vlak van beeld en vorm.

Ga voor een mooie evenwichtige mix tussen reportages en interviews, lange en korte artikels, ernst en ontspanning, van en naar de organisatie, beeld en woord. Reserveer voldoende ruimte voor emoties en persoonlijke invalshoeken.

Voor The Yungo Yearly lieten we ons inspireren door de rubrieken die je doorgaans in een krant tegenkomt. Zo werd Binnenland bijvoorbeeld Yungo Life over dagelijkse kantoorperikelen, en veranderde Economie in Yungo Bizz met artikels over gewonnen awards en enkele opmerkelijke klanten. Verder brachten we nog bijdragen over sport en musicerende Yungi’s, belichtten we sommigen hun huisdieren én hun love life, hadden we het over culinaire favorieten en voorzagen we een pagina puzzelplezier.

Stap 7: Maak je planning

Maak op basis van je rubrieken een doordachte inhoudsplanning en timing. Daarin staat voor elke pagina, rubriek en artikel wat de inhoud wordt. Zet daarbij ook allerlei extra informatie zoals ideeën voor de invalshoek, foto’s, de lengte van het artikel, (voorlopige) titels, wie het artikel gaat schrijven en voor beeldmateriaal zorgt, contactgegevens … Onmisbaar zijn natuurlijk alle deadlines voor ieder artikel of elke opdracht. Zo zorg je ervoor dat je zicht houdt op de status. Hoe meer details je planning bevat, hoe meer overzicht je krijgt op alle elementen.

The Yungo Yearly moest een verrassing blijven tot op het kerstfeest. Als een geheim genootschap waakten we er angstvallig over dat alles under the radar bleef: de redactievergaderingen, de planning en de realisatie.

Stap 8: Schrijven en lay-outen maar!

Tijd om erin te vliegen! Schrijven, redigeren, bewerken en vormgeven. Heb je in huis geen of onvoldoende capaciteit, kennis of vaardigheden hiervoor? Dan kan je voor de uitwerking van je krant of magazine een professionele partner inschakelen.

Onopvallend sprokkelen we bij de Yungi’s input over henzelf, hun huisdieren en de collega’s. We deden grondig research, zochten leuk fotomateriaal en schreven

Het was fijn om te zien hoe elke rubriek werd ingevuld, alle puzzelstukjes geruisloos en mooi in elkaar pasten en The Yungo Yearly stilaan vorm kreeg.

En dan was het moment daar op het Yungo-kerstfeest om The Yungo Yearly te verspreiden. Het uiteindelijke resultaat was absoluut een schot in de roos, en iedereen was dan ook superenthousiast. Geheime missie geslaagd!

Benieuwd naar onze krant? Lees onze Yungo Yearly hier.

Wil jij voor jouw bedrijf ook een eigen magazine? En krijg je graag professioneel advies of hulp daarbij? Neem gerust vrijblijvend contact met Yungo!

 

Op zoek naar een online marketingpartner?

Op een enthousiaste en transparante manier gaan we samen aan de slag. We verdiepen ons in je onderneming en stellen drie centrale vragen:

Om deze vragen te beantwoorden bepalen we de doelgroepen/persona’s, hun kenmerken en de customer journey die leidt tot een aankoop of andere gewenste actie. Zodra we voldoende kennis hebben verzameld stellen we een effectieve en creatieve online strategie op die je doelgroep volledig door de funnel loodst. Tot slot wordt vastgesteld welk budget nodig én beschikbaar is.

Waarom kies je voor Yungo?

Yungo staat voor een doelgerichte hands-on aanpak met de nodige creativiteit en innovativiteit. Door middel van een transparante samenwerking krijg je een duidelijk overzicht van je online marketingactiviteiten en hoe deze het behalen van je doelstellingen ondersteunen.

Laten we samen de handen in elkaar slaan en een scherpe digitale marketing strategie ontwikkelen die je bedrijf exponentieel doet groeien. Wij staan al klaar om van start te gaan! Jij ook?