Days
Hours
Minutes
Seconds

Een heerlijk marketingplan in vijf stappen

Een marketingplan is zoals een cake. Als je op goed geluk bakt, gaat er ongetwijfeld iets mis. Een overzichtelijk, duidelijk én bewezen recept is dus cruciaal. Benieuwd naar dé ingrediënten voor een overheerlijk marketingplan? Je ontdekt ze in deze blog.

1. Doel: maak een duidelijk recept

Onderzoek wijst uit dat mensen 20% meer kans hebben om hun doelen te behalen wanneer ze deze opschrijven. Voor je in het wildeweg aan de slag gaat, is het dus een goed idee om voor jezelf uit te maken wat je juist wil bereiken. Start daarom met het bepalen van duidelijke, specifieke doelen voor je bedrijf om zo een gericht plan op tafel te toveren. Gebruik hiervoor het SMART-principe.

SMART staat voor:

  • Specific (specifiek)
  • Measurable (meetbaar)
  • Attainable (haalbaar)
  • Relevant (relevant)
  • Time-bound (tijdsgebonden)

Een SMART-doel kan bijvoorbeeld 200 leads via Facebook advertenties in 2 maanden tijd zijn. Dit doel kan relevant en haalbaar zijn voor je bedrijf. Daarnaast is het specifiek, meetbaar en is de tijdsperiode goed afgebakend. Zo zijn je doelen steeds duidelijk, kom je niet voor verrassingen te staan en vermijd je verkeerde interpretaties.

Een marketingplan is zoals een cake. Als je op goed geluk bakt, gaat er ongetwijfeld iets mis. Een overzichtelijk, duidelijk én bewezen recept is dus cruciaal. Benieuwd naar dé ingrediënten voor een overheerlijk marketingplan? Je ontdekt ze in deze blog.

2. Doelgroep: bepaal welke zoetebekken je wilt bereiken

Nu je weet wat je doelen zijn, moet je jezelf afvragen wie je wil bereiken. Zijn je klanten zoetebekken die kicken op suiker? Of verwachten ze misschien een gezonde variant zoals appelcake?

Een vaak gebruikte methode om je doelpubliek te bepalen, is het definiëren van een buyer persona. Simply put is dit een gedetailleerde beschrijving van jouw beoogde klant. Wil jij jonge werfarbeiders bereiken? Of eerder ambitieuze sales managers?

Wees hierbij specifiek. Wat zijn hun demografische gegevens? Denk hierbij aan zaken zoals leeftijd, geslacht, inkomen of beroep. Maar nog belangrijker, met welke problemen en noden kan jij hen helpen? Hebben ze met een gezin van 7 kinderen te weinig uren in een dag en kan jouw product of service hen tijd besparen? Speel dit dan uit in jouw marketingcampagne. Benoem het probleem van je doelgroep en leg uit hoe jouw product of service dit probleem verhelpt.

3. Analyse – kijk welke ingrediënten je in huis hebt

Doelen en doelgroep? Check! Maar hoe ga ik nu verder? Je kijkt eerst of je alle ingrediënten wel in huis hebt om een geslaagd marketingplan in je oven te kunnen steken. Anders gezegd, wat is de huidige stand van zaken voor je bedrijf.

Een effectieve eerste stap is het uitvoeren van een SWOT-analyse. “SWOT??”, hoor ik je al denken. Dat staat voor StrengthsWeaknessesOpportunities en Threats. Sta even stil bij de sterktes, zwaktes, potentiële bedreigingen en opportuniteiten van jouw bedrijf. Zo krijg je meteen een beter beeld waar je bedrijf in kan verbeteren, maar ook waar je broodje al gebakken is.

Je bent waarschijnlijk niet de enige speler op de markt, dus ga je ook kijken naar je concurrenten. Waar zijn zij sterk of juist minder goed in? Hoe ziet de markt eruit? Gebruik al deze informatie om te bepalen wat jouw combinatie van ingrediënten zo uniek maakt. Wat maakt jouw bedrijf bijzonder? Wat geeft jou een competitief voordeel vergeleken met je concurrenten?

4. Tactieken – kies je keukengereedschap

We hebben onze doelen zorgvuldig opgesteld en kennen de sterktes van ons bedrijf. Klaar om aan de slag te gaan? Niet zo snel daar, masterchef! Hebben we al nagedacht hoe we onze doelgroep gaan bereiken?

Eens je doelen bepaald zijn, is het belangrijk om te brainstormen over de tactieken die je gaat gebruiken om deze doelen te behalen. Welke kanalen ga ik inzetten? Welk soort content ga ik posten en hoe vaak? Welke acties kan ik ondernemen? Enzovoort. Neem nu terug ons voorbeeld van 200 leads via Facebook advertenties in 2 maanden tijd. Om dit te bereiken kan je best call-to-actions bij je advertenties plaatsen, de landingspagina zo gebruiksvriendelijk mogelijk maken en verschillende visuals en beschrijvingen testen. Denk dus steeds op voorhand na hoe je je doelen best kan bereiken.

5. Bepaal je budget

Natuurlijk heb je geen oneindige hoeveelheid ingrediënten ter beschikking. Daarom zal je rekening moeten houden met je budgetten. Je zou bijvoorbeeld ook Facebook advertenties kunnen opzetten naast de content op je Facebookpagina. De vraag is alleen of hier wel voldoende geld voor vrijgemaakt kan worden. Bij het bepalen van je tactieken zal je dus ook altijd rekening moeten houden met je beschikbare resources. Stel jezelf vragen zoals: waar ga ik het meeste aan spenderen? Ga ik mijn budget spreiden of alles in één keer spenderen? Ga ik elk gekozen kanaal evenveel budget geven?

Ziezo, je marketingplan is klaar om op de wereld losgelaten te worden. Wanneer je deze stappen zorgvuldig uitvoert, zal zélfs de bomma jaloers zijn op jouw verrukkelijke creatie.

Hongerig naar meer?
Lees ook deze blog.

Op zoek naar een online marketingpartner?

Op een enthousiaste en transparante manier gaan we samen aan de slag. We verdiepen ons in je onderneming en stellen drie centrale vragen:

Om deze vragen te beantwoorden bepalen we de doelgroepen/persona’s, hun kenmerken en de customer journey die leidt tot een aankoop of andere gewenste actie. Zodra we voldoende kennis hebben verzameld stellen we een effectieve en creatieve online strategie op die je doelgroep volledig door de funnel loodst. Tot slot wordt vastgesteld welk budget nodig én beschikbaar is.

Waarom kies je voor Yungo?

Yungo staat voor een doelgerichte hands-on aanpak met de nodige creativiteit en innovativiteit. Door middel van een transparante samenwerking krijg je een duidelijk overzicht van je online marketingactiviteiten en hoe deze het behalen van je doelstellingen ondersteunen.

Laten we samen de handen in elkaar slaan en een scherpe digitale marketing strategie ontwikkelen die je bedrijf exponentieel doet groeien. Wij staan al klaar om van start te gaan! Jij ook?